olejek eteryczny grapefruit

Olejek eteryczny z grapefruita jest w 100% naturalnym, czystym produktem roślinnym.

INCI: Citrus paradisi

Nazwa botaniczna: Citrus paradisi

Nazwa zwyczajowa: olejek grejpfrutowy

CAS #: 8016-20-4 F.E.M.A.: 2530

Używane części roślin: skórka

Metoda ekstrakcji: tłoczenie na zimno

Kolor i zapach: Żółtawy  do zielono żółtego, jasny płyn o słodkim zapachu grejpfruta

Ciężar właściwy: 0.84800 - 0.85600 @ 25°C

Współczynnik załamania: 1.47300 - 1.47900 @ 20°C

Pochodzenie: Azja i Południowa Afryka

Pojemność: 10 ml

Jakość terapeutyczna


Drzewo grejpfrutowe pochodzi z Azji. Dorasta do około 10 metrów wysokości,  drzewo o białych kwiatach i dużych liściach.

Olejek eteryczny grapefruitowy pozyskuje się poprzez tłoczenie skórek owoców. Jest to olejek o świeżym, cytrusowym i odrobinę słodkim zapachu charakterystycznym dla tego owocu. Jego bogactwo to między innymi flawonoidy, geraniol, limonen i kadinen, którym olejek zawdzięcza swoje przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe właściwości. Oczyszcza, tonizuje i normalizuje produkcję sebum, łagodzi stany zapalne. Łagodzi napięcie nerwowe, wpływa na poprawę nastroju, wspomaga w stanach depresyjnych. Stosowany do masażu rozgrzewa, poprawia ukrwienie, łagodzi bóle głowy, mięśni i nerwobóle. Jest pomocny w walce z cellulitem i otyłością.

Polecamy go szczególne jako olejek do masażu (wraz z olejem bazowym) lub jako dodatek do kosmetyków.

Udostępnij

pozostałe produkty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów